Frihed og bagning
For omtrent et halvt år siden blev jeg kontaktet af Lars. Lars er kok og stod for at skulle åbne et nyt spisested på Nørrebro. Lars havde en drøm om, at bage sit eget brød i sit nye køkken.
Jeg inviterede Lars hjem i køkkenet. Vi bagte og sammen snakkede vi os frem til hvordan hans brød skulle være.
Vi afventede det videre arbejde på det der siden er blevet til Friheden en café på Nørrebro. I de mellemliggende måneder bagte vi videre hver for sig, reflekterede over de succeser og fiaskoer der åbenbarer sig, når låget bliver taget af gryden.
Da køkken tog form var virkeligheden temmeligt anderledes, end det vi havde forberedt os på. Det vi havde forestillet os kunne lade sig gøre, var ikke længere en mulighed. Heldigvis var Lars stadig fast besluttet på at bage sit eget brød. Efter mange overvejelser foreslog jeg ham at bage brødene i en form, det giver en hvis fleksibilitet, og der kan bages langt flere af gangen i en konvektionsovn. Så jeg tog på besøg på Friheden med en "vareprøve", et surdejsbrød bagt i form. Lars var begejstret, så vi drog til Mikkeller, drak sure øl, ordnede verdenssituationen og gennemgik proceduren.
En uge efter dukkede de første brødbilleder op. Lars var lykkelig, han fik brødet til at fungere og siden er hans brød kun blevet bedre. Kokken er blevet et med sin surdej, i vendingens bedste forstand, han forstår at tilpasse sig processerne og har tilpasset fremgangsmåden til sine rutiner. Det der startede som min fremgangsmåde til mit brød har nu udviklet sig i Lars’ hænder og han bager nu sit eget brød.
Dette ejerskab til brødet er kendetegnet ved alle, jeg hjælper i gang med at bage. De fleste starter slavisk efter “min” metode, men med tiden finder de egne rutiner, der passer dem, og inden længer bager de deres helt eget brød.
Jeg elsker bagning og inden længe skal Lars og jeg igen mødes til en øl og en brødsnak.
Find Friheden ved skatearealet i Nørrebroparken, og på Instagram @frihedenkbh